Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

hd_815a6adabc6b7c4e255c79eea2def5df
“Even door de zure appel heen bijten,” zeggen we als iets moeilijker gaat dan verwacht. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kunt bijvoorbeeld alles in de plooi houden en doen alsof er helemaal niets aan de hand is. Harder bijten dan nodig is en iedereen laten weten wat een geweldige ervaring je doormaakt, is een andere optie. Meestal is het iets er tussenin. Hoe vaker we zuur ervaren hebben, hoe makkelijker we controle hebben over onze expressie en weinig volwassenen zullen gekweld hun ogen, neus en mond samenpersen. Is het alleen dat? Of zit onze primaire reactie er van de geboorte al in?
Geen idee of April Maciborka en David Wile deze vraag in gedachten hadden toen ze op het briljante idee kwamen om een foto-serie te maken van kinderen die voor het eerst een citroen proeven. De portretten laten veel verwrongen bekkies zien, maar er zijn er ook een paar prachtige uitdrukkingen die je zo kunt projecteren op een volwassene die iets zwaars te slikken heeft.

Ik zie de blik van een manager die zijn paniek probeert te verhullen met verontwaardiging. Een meester in zelfspot die alles graag luchtig houdt en een geraffineerde intrigant zijn ook vertegenwoordigd. Er is een stiekemerd die eronderuit probeert te komen door zich stil te houden en eentje waarschuwt met een indringende blik voor sancties. Mijn favoriet is een kleine dame die nog nat van het kwellende sap zich voorneemt om dit nooit meer te laten gebeuren. Ze weet ook al hoe. Een vervelende situatie voorkomen zal misschien niet altijd lukken, maar de volgende keer zal ze zich niet meer zo makkelijk uit het veld laten slaan. Wat een temperament, die komt er wel.