Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

2013-08-11 22.08.52

Prince speelde zondag in Paradiso. Een popicoon in een legendarische en intieme popzaal, voor sommigen is dit een magische combinatie waar je bij moet zijn. Is het niet IRL, dan toch zeker wel via Twitter of Facebook. En juist daar stak de superster een stokje voor.

Anderhalf uur voordat het eerste concert begon stond er een rij tot aan het Vondelpark. Iedereen was opgewonden. De mensen in de rij schuifelden zenuwachtig heen en weer, fietsers die langsreden maakten foto’s en bovenin een appartement probeerde een bewoner aandacht te trekken met Prince-nummers die door een ontoereikende speaker nauwelijks hoorbaar waren. Smartphones maakten overuren.

De deuren gingen later open dan beloofd en de aanvang van het concert schoof steeds verder op. De achterban werd hiervan nauwkeurig op de hoogte gehouden. Ook werd er paniekerig bericht dat fotograferen tijdens het concert verboden zou zijn, op straffe van onmiddellijke verwijdering uit de zaal. Help, ik sta op het punt om iets heel bijzonders mee te maken en ik kan het niet live delen. Er kwamen boze reacties van mensen buiten de zaal op zoveel sterallures. Prince durft honderd euro voor een kaartje te vragen en dan mag je niet eens een fotootje voor Twitter of Facebook maken?! Toen tijdens het concert bleek dat ongehoorzaam publiek inderdaad resoluut op straat gezet werd, was het hek helemaal van de dam.

Toegegeven, je zou Prince overdreven streng kunnen noemen in zijn strijd tegen ‚illegale’ opnames en de voortvarendheid waarmee hij Youtube-video’s laat verwijderen. Of je daar commercieel iets mee bereikt is een leuke discussie, maar daar ging het zondag niet om. Het punt was dat we met de ingesleten patronen van de ‚gedeelde experience’ vaak vergeten te genieten van het moment. Het heeft iets achterlijks: je bent één van de weinigen die samen met een popheld in intieme setting een feestje mag vieren en dat doe je dan met een telefoonscherm voor je neus. We doen nog steeds lacherig over de Japanner die zijn vakantie alleen door de zoeker van zijn camera meekrijgt, maar we gedragen ons zelf niet anders. Hoe unieker het moment, hoe meer we willen vastleggen en delen. We blijven multi-tasken en laten het moment zelf niet echt tot ons doordringen. „We don’t take this [het concert] lightly,” was het pleidooi van Prince en 3rdEyeGirl dan ook. Wij gaan tot het uiterste om deze paar uur tot een ultiem feest te maken, maar dan moeten jullie er ook compleet voor gaan. De échte magie van dit moment in deze zaal zal je nooit kunnen vastleggen en elke poging daartoe is juist een storende factor. Er waren overigens journalisten in de zaal en een professionele fotograaf mocht wel foto’s maken, dus niemand hoefde bang te zijn dat de boel voor het nageslacht verloren zou gaan.

Jammer dat het na afloop vooral ging over het ‚strenge beleid’ en niet over het concert zelf. Dat maakte trouwens alle beloftes van de unieke setting waar. Jij, ik, Prince, een strakke band en lekker rocken. Dat de zee van verlichte displays ontbrak en niemand met zijn telefoon stond te rommelen was een aangename verhoging van de feestvreugde. Maar eh… daar moet je bij geweest zijn.