Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

schenkstroop

 

We hadden toevallig twee verschillende flessen suikerstroop op tafel staan. Eentje met een oude verpakking, en eentje met een nieuw design. Ook schenkstroop gaat met de mode mee zag ik. Niet zozeer vanwege het twijfelachtige nieuwe jasje en de upgrade van de productnaam tot “Van Gilse De Originele Schenkstroop”, maar vooral om de beschrijving op de achterkant. Stroop is nog steeds verrukkelijk, las ik. In de brainstorm-sessie van het marketing-team werd dat woord vast met authenticiteit en traditie geassocieerd. Er was dus besloten daar vooral niets aan te veranderen. Maar er was wel een slimmerd die opmerkte dat je stroop niet over de yoghurt schenkt, maar erin en dat moest natuurlijk wel worden aangepast. Het werd nog een hele puzzel, want omdat stroop er in het geval van ijs juist wel weer overheen gaat werd de tekst wel heel erg lang en paste die niet meer overzichtelijk op het etiket. De marketing-manager vond het heel belangrijk dat de naam “De Originele Schenkstroop” twee keer onder elkaar zou komen te staan en dus moest er iets anders geschrapt worden. De discussie slingerde lang heen en weer tussen de vraag of pannenkoeken en flensjes niet gewoon hetzelfde zijn en of kwark met stroop eigenlijk wel echt lekker is. Uiteindelijk sneuvelde de optie van stroop als broodbeleg omdat niemand daar ooit van had gehoord. En juist zo’n boterham met stroop geeft mij de associatie met iets dat ouderwets lekker is. Pietje Bell, mijn vierjarige opa, Jip en Janneke, ik zie ze allemaal smikkelen aan de keukentafel. Plakkerig tot achter hun oren vertellen ze hun moeder honderduit over de zojuist beleefde avonturen. Stroop zoals stroop bedoeld is, zeg maar. Gelukkig is er aan de receptuur niets veranderd: 100% suikerstroop.