Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Nog een dag of twee en haar eitjes komen uit. Moeder boomklever heeft het er maar druk mee: met haar verendek uiteen houdt ze de boel warm. Ze schikt de boomschors in het nest tot alles naar haar zin ligt en ondertussen houdt ze de vijand op afstand. De nauwe doorgang naar het nest wordt regelmatig gecontrolleerd en indien nodig bijgewerkt.

Gisteren zag ik nog een specht op camera twee. Hij had zo te zien niks kwaads in de zin, maar hij zat wel nieuwsgierig door het gaatje te turen. Woest stuurde moeder boomklever de pottekijker weg.

Verder gebeurt er niet zoveel in de kraamkamer van de lente. Nou ja, er is natuurlijk heel wat aan de hand. Een nieuwe generatie vogels in alle soorten en maten is hier in de maak. Een jaarlijks spel dat zich voornamelijk in stilte voltrekt en waarbij iedereen precies weet wat hij moet doen. ‘Gewoon’ zoals de natuur dat bedacht heeft. De jongen van de oehoe zijn inmiddels al aardig groot, het kroost van de ooievaar is net uit het ei gekropen en de steenuil heeft eindelijk haar eieren kunnen leggen na een taaie strijd met een stelletje holenduiven om het nest. Noem dat maar niks. Het is een wonder waar ik geen genoeg van kan krijgen.