Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Dit jaar mag ik Kerst in het Zuid-Engelse Dartmoor vieren. Dat wil zeggen: de afterparty, want we vertrekken vlak erna – het was niet anders. Dartmoor is één van mijn favoriete plekken op aarde en het is ook de plek waar ik voor het eerst sticky toffee pudding heb gegeten. Het één houdt niet noodzakelijk verband met het ander, maar feit is wel dat ik sinds die eerste portie verliefd ben op sticky toffee pudding. Mierzoet, machtiger kan bijna niet en nauwelijks een lust voor het oog. En toch. Een warme, knusse verwennerij uit grootmoeders keuken. Na die eerste keer ben ik een lange zoektocht begonnen naar het recept. Dat viel vooral niet mee omdat mijn herinnering van de smaak met geen enkel recept overeen kwam. Ik had namelijk duidelijk iets van chocolade geproefd en alleen die toevoeging kon een recept kwalificeren als het Enige Juiste. Daar had ik het mis. En daar kom je dan pas achter als je uit pure wanhoop dan in godsnaam maar eens dat rare recept met die dadels gaat maken. Dan ontdek je de ware aard van sticky toffee pudding: dadels in een raar prutje met suiker, suiker en nog eens suiker. Perfect kerst-toetje dat alleen maar een Engelse uitvinding kan zijn.

Sticky Toffee Pudding voor de cake: 200 g dadels zonder pit – 1 tl baking soda – 175 g zelfrijzend bakmeel – 175 g suiker – 60 g boter – 2 eieren – 1 tl vanille-essence / voor de sticky toffee saus: 3 el slagroom – 60 g boter – 100 g bruine suiker

Dadels fijnhakken en een paar minuten in 300 ml water koken. Als het een beetje een drabberige substantie is geworden, is het goed. Van het vuur halen en baking soda erdoor roeren, daardoor wordt het een nog minder aantrekkelijk prutje. Suiker met boter romig kloppen en 1 voor 1 de eieren en dan zelfrijzend bakmeel erdoor roeren. Dadelprutje en vanille-essence toevoegen en het beslag in een cake-vorm gieten. 40 Minuten bakken in een op 175 gr voorverwarmde oven. Alle ingrediënten voor de saus op middelhoog vuur door elkaar roeren totdat het een kleverige saus is geworden. Als de cake uit de oven komt, oventemperatuur verlagen naar 150 gr. en de warme saus over de cake schenken. In 15 minuten afbakken, totdat de saus helemaal in de cake getrokken is. Warm serveren. Er zijn recepten die je de dubbele hoeveelheid saus laten maken om erbij te serveren. Kun je doen ter verhoging van het zoete-bek-effect, maar zonder is de cake echt ook sticky genoeg. Voor de kerst maak je de pudding natuurlijk in individuele bakjes en serveer je er een lepeltje kaneelijs bij…