Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Bij ons in de familie gaat er geen heerlijk avondje voorbij zonder Bisschopswijn. Dat is dan ook meteen de enige dag in het jaar dat we het spul drinken, want de meningen over de smaak ervan zijn verdeeld. Wij vinden het natuurlijk heeeeeerlijk, maar de aanhang drinkt meestal een slokje voor de beleefdheid en laat het daarbij. Voor mij is het nog steeds de ideale begeleider van pepernoten en chocoladeletters.

Bisschopswijn 1 sinaasappel – stuk of 10 kruidnagels – stukje pijpkaneel – foelie – 1/2 liter water – 1 liter (liefst Spaanse!) rode wijn – suiker

Kruidnagel rondom in de sinaasappel steken. Water met sinaasappel, foelie en kaneel aan de kook brengen en alles ongeveer 30 minuten zachtjes laten koken. Zeef het vocht en druk eventueel de sinaasappel uit in de zeef, zodat er wat van het sap bij het kruidenwater komt. Dit kun je ruim vantevoren doen. Voor het serveren wijn erbij en alles opwarmen (niet meer koken), eventueel suiker naar smaak toevoegen.