Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Laatst sprak ik nog mijn frustratie uit over te vroege pepernoten. Dat is nu al een paar jaar aan de gang en dus geen groot nieuws, maar je hoopt toch dat het bij die ene seizoensmisser blijft. Helaas blijkt de ellende zich langzaam aan op te stapelen. Voor elk jaargetijde is er tegenwoordig een aparte vla of thee en de pudding mag zelfs elke maand van smaak veranderen. Dit moet bij de consument waarschijnlijk het gevoel van autenticiteit oproepen, want sinds Slowfood hunkeren we immers allemaal naar de pure smaak van verse seizoens-producten. Op zich niet zoveel mis mee. Slim bedacht en waarom zou mijn vla niet naar cranberries mogen smaken in de winter, ook al zijn het dan chemische cranberries. Maar ik schrok toch wel toen ik gisteren opeens wintercruesli in het schap zag staan. Het is nog niet eens officiëel herfst! De thee is nog netjes aan het zomeren en de vla loopt dan wel iets voor met de herfst, maar vooruit. Ik begrijp er niets van: eerst besluit je leuk met de seizoenen mee te gaan en vervolgens negeer je de wetten van de jaargetijden volledig bij de introductie van je product..  Is ‘t omdat een seizoen toch iets te kort is om het produceren van zo’n seizoensvariant de moeite waard te maken? Of omdat de bedenkers van dit spul de Hollandse zomer een lesje willen leren? In ieder geval is ‘t om te huilen.