Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Nu weet ik waarom ik mijn Oosterse maaltijden het liefst mild gepeperd heb: puur lijfsbehoud.. In Groot-Brittannië overleed vorige week iemand na een wedstrijdje pittig koken aan een hartstilstand. Ze gaan nu  onderzoeken of de laatste maaltijd van de beste man de oorzaak was.  Het heftige goedje in pepers is capsaicin, dat zorgt voor het hete gevoel in de mond en het branderige op je vingers als je pepers hebt gesneden. De politie gebruikt het als wapen in de pepperspray. Het zou ook vetverbranding stimuleren, je uithoudingsvermogen vergroten en kankercellen doden. Maar blijkbaar kun je er ook een overdosis van nemen. Drie jaar geleden introduceerde Blair Lazar de heetste “saus” ter wereld die vergezeld werd van een disclaimer waarin stond dat het eten ervan geheel op eigen risico was. Het spul (dat uit korreltjes bestond en eigenlijk geen echte saus te noemen is) is nu nergens meer te krijgen, want het werd slechts in beperkte oplage van 999 verkocht voor 155 euro per flesje. Maar voor wie graag huilend aan tafel zit zijn er nog voldoende andere smaakpapillen killers met klinkende namen als Beyond Death en Pure Death. Daar ga je na zo’n verhaal wel anders over denken. Dodelijk of niet: ik hou het lekker bij milde spijzen, dan proef ik tenminste wat er verder nog op mijn bordje ligt.