Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Dat chocolade allerlei geweldige eigenschappen wordt toegedicht, dat wist ik wel. Het zou als medicijn tegen allerlei vervelende kwaaltjes werken en het brengt je als afrodisiacum in de juiste stemming. Maar dat het ook als politie-middel kan dienen???? Dat ging mijn fantasie ver te boven. Gisteravond deed raadslid Gerben Hoogterp van PAL/Groenlinks in Leeuwarden het voorstel om de wapenuitrusting van de plaatselijke politie uit te breiden met chocoladerepen. Baldadige stappers worden blijkbaar een stuk rustiger als je ze op een chocolaadje tracteert, met alle positieve gevolgen voor het nachtleven vandien. Gerben Hoogterp heeft dat niet zelf verzonnen: in Engeland en Schiedam wordt er al mee geëxperimenteerd. Chocolade als het geheime wapen. Ik zie helemaal voor me hoe ze het allemaal kunnen gaan inzetten: kersenbonbonnetje naast de boete op de voorruit, boterham met hagelslag bij de wegafzetting en een cordon ME met truffelcake tijdens een risicowedstrijd. En wel blijven variëren natuurlijk, anders raken mensen eraan gewend en zijn we weer terug bij af. Misschien komen de chocolate-fudge brownies die ik gisteren maakte ook nog eens van pas.

Brownies met caramel en pecannoten, nodig voor een klein bakblik van ca 24 x18 (stuk of 12): 165 gr pure chocolade + nog wat extra schaafsel – 165 gram roomboter – 3 eieren – 1 vanillestokje – 225 gram suiker – 115 gram bloem, 150 gr fudge,  200 gram pecannoten, 0,50 dl slagroom, snuf zout

Oven voorverwarmen op 180 graden. Chocolade en roomboter au bain marie smelten. Eieren schuimig kloppen met vanillemerg. Het chocolademengsel iets laten afkoelen en dan de suiker en de eieren erdoor roeren. Bloem en snuf zout erdoor scheppen. De helft van het chocoladebeslag in een ingevet bakblik gieten en 25 minuten in de oven bakken. Ondertussen de fudge met de slagroom au bain marie smelten. Goed doorroeren tot het een gladde saus is, de helft van de pecannoten erdoor roeren. Onderste laag van de brownies bestrijken met het caramel/noten-mengsel en bestrooien met de extra chocolade. Afdekken met de rest van het chocoladebeslag. Restant noten eroverheen en in 25 minuten afbakken.