Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Deze week heb ik eindelijk de documentaire over West Lake, het grootste Chinese restaurant ter wereld gezien. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken. In vijf keukens met meer dan 300 chefkoks worden daar zo’n 5000 maaltijden per dag bereid. En alles hartstikke vers, wat voor mensen die liever niet weten waar hun eten vandaan komt misschien niet leuk was om te zien. Slangen die levend in stukjes gehakt worden en dan nog een tijdje nakronkelen, eenden die ter plaatse geslacht worden en vijvers vol vissen. Op een gegeven moment laat de eigenares van West Lake een paar emmers van die vissen vol vrij in de rivier om haar goede wil te tonen: ze worden niet allemaal opgegeten.

Maar vervolgens gaan we weer snel de keuken in. In hoog tempo komen eindeloos veel verschillende gerechten voorbij. Allemaal volgens de Chinese traditie en met symbolische betekenis. Noodles voor een lang leven, ronde gerechten voor het volmaakte huwelijk.. Het is zo’n rijke cultuur dat het bijna jammer is dat ik niks met Chinees eten heb.

Misschien moet ik het vandaag weer eens proberen. Vandaag is het jaarlijkse Moon Festival dat oorspronkelijk bedoeld is ter viering van de afsluiting van de oogsttijd en nu vooral een feest van saamhorigheid is.  Bij dit feest hoort natuurlijk ook een speciaal gerecht: de mooncake. Ik heb ze in alle soorten en maten bij de toko zien liggen en zo te zien kan je er flink mee uitpakken, de duurste die ik zag was zo’n 40 euro voor een niet al te groot maatje. Een stevige, machtige cake met een vulling van lotuszaad pasta en een deeg waarin gezouten eende-eieren zijn verwerkt. Hm. Toch eerst nog maar eens even over nadenken.