Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

We raken van de komkommertijd weer langzaam in de soeptijd. Somber weer en soeplucht (zoals dat heet in televisietermen) vragen om een dampende bak knusheid. Met deze ietwat zomerse vissoep hou je de herinnering aan de zon nog wat langer vast. Dit recept stond ooit in de Allerhande ter promotie van de blikjes Zaanse mosterdsoep. In het oorspronkelijke recept vul je zo’n blikje aan met ui, vis en venkel. Maar dat is echt nergens voor nodig, want de romige mosterdbasis maak je net zo makkelijk zelf en je soep is veel lekkerder zonder conservensmaakje. ¬†lees verder voor het recept

Vissoep met mosterd en venkel nodig voor 2 personen: 200 g witvis (bijvoorbeeld schelvis of kabeljauw) -1 flinke ui – 1 venkelknol – 150 ml droge witte wijn – twee groentenbouillonblokjes – blikje tomatenpuree – 100 ml slagroom – 25 gr boter – 2 el bloem – 2 el mosterd (de lekkerste die je hebt) – peper

Snij de vis in blokjes, de ui in halve ringen en de venkelknol in stukken (snij de knol bijvoorbeeld eerst in kwarten en daarna in repen. Niet te fijn, maar ook niet te grof, want de soep kookt een tijdje en aan te grote stukken brandt je alleen maar je mond..). Boter smelten en ui een minuutje fruiten. Venkel toevoegen en nog een paar minuten zachtjes bakken. Tomatenpuree erbij en even meefruiten. Dan de bloem erdoor. Scheutje voor scheutje 750 ml heet water toevoegen (als een roux). Witte wijn en bouillonblokjes erbij en de soep 20 minuten zachtjes laten koken. Mosterd loskloppen met slagroom en wat peper uit de molen en dit op het laatste moment door de soep roeren. Als je geen slagroom in huis hebt, kan het ook heel goed met een eidooier en melk. Wil je de soep superromig hebben, dan gooi je er sowieso een eidooier bij. Deze klop je mee met de slagroom en de mosterd voordat hij in de soep gaat.