Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Vorige week overleed mijn oma. De lieve schat is 87 geworden, maar het is toch erg verdrietig dat we haar moeten missen. Gisteren hebben we definitief afscheid van haar genomen. Daar moest flink bij gegeten worden, want oma verwende iedereen altijd met lekkere hapjes. De kruidkoek waar je volgens haar zo gelukkig van wordt mocht natuurlijk niet ontbreken. Ik leerde hem al op jonge leeftijd van haar bakken, volgens speciaal recept.

500 gram zelfrijzend bakmeel – 400 gram donkere basterdsuiker – 2 eetlepels keukenstroop – 1 theelepel zout – 6 theelepels kaneel – 2 theelepels nootmuskaat – 1 theelepel kruidnagel – 4 deciliter melk – likje boter
naar smaak: gember, rozijnen

Cakevorm invetten met wat boter. Oven voorverwarmen op 175 graden. Alle overige ingredi├źnten door elkaar roeren tot een dik en glad beslag. Cakevorm met 2/3 beslag vullen en de koek ongeveer 1 uur bakken. Prik met een breinaald in de koek om te controleren of hij gaar is, komt de breinaald er schoon uit, dan is hij goed. Kleeft er nog beslag aan, nog iets langer in de oven. Kruidkoek naturel is al heel lekker, maar oma maakte ook vaak varianten met stukjes gember en/of rozijnen.