Skip to content

Proeven

"Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is." (K. Schippers)

Na bijna 95 jaar mag absint eindelijk weer in Nederland verkocht worden. De rechter verklaarde afgelopen vrijdag het verbod uit 1909 ongeldig. Een goeie zaak natuurlijk, want we weten allang dat het drankje echt niet zo gevaarlijk is als een eeuw geleden werd gedacht. De hallucinaties die je zou krijgen van overmatig absintgebruik waren niets minder dan een ordinair delirium tremens.
Maar het is ook wel een beetje jammer. Absint was altijd lekker mysterieus: het verboden goedje waar beroemde kunstenaars aan ten onder gingen. De decatente drug waar het Parijse nachtleven op liep en die volgens een speciaal ritueel gedronken moest worden. Alleen te koop in een enkel vakantieland, of stiekem via internet te bestellen.
Bovendien het ik mijn favoriete zomerdrankje Pastis aan het verbod op absint te danken. Toen het groene drankje in steeds meer landen verboden werd, vreesde Absint-fabrikant Pernod dat zijn handel zou instorten en dus kwam hij snel met een alternatief. Ik heb deze legale variant altijd veel beter kunnen waarderen dan haar verboden zusje. Ooit smokkelde ik een stuk of vier flessen absint uit Andorra, waar het in literflessen in de supermarkt stond. Die hele actie was veel spannender dan het effect dat de absint uiteindelijk had: ik vond het verschrikkelijk vies!!